apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Salaris       Consuminderen       Bijverdienen       Wonen       Budgetbeheer       Mijn verhaal    

Een hypothecaire lening afsluiten

Er zijn mensen die je het op alle mogelijke manieren zullen afraden. Toch is het mogelijk om als single een huis te kopen. Wat goede raad op een rijtje.


De eersten die niet staan te springen om jou – als single – een huis te zien kopen, zijn de bankiers.

Sinds de bankencrisis, geven de meeste financiële instellingen veel minder makkelijk hypothecaire leningen en worden de geleende bedragen ook beperkt. Aangezien jij over slechts een salaris beschikt om terug te betalen, zien ze een risico. Bovendien worden er door de meeste banken ook extra verplichtingen opgelegd.

Het aangaan van een schuldsaldo- of een brandverzekering, bijvoorbeeld. Dingen die bij de bank meer kosten dan bij andere specialisten. Maar omdat het bezit van een huis hoe langer hoe meer als een soort pensioenpijler wordt gezien, mag je je als single niet te snel laten afschrikken.

Hoeveel kan je afbetalen?

Je kan dat door een bankier laten berekenen, maar je doet er goed aan om het eerst voor jezelf uit te maken. Zo kan je beslagen bij de professionals aankloppen.
Op internet zijn er voldoende sites te vinden waar je dat mits het invullen van enkele cijfertjes kan berekenen.

Enkele suggesties zijn de Hypotheekwinkel en Hoeveelkostmijnhuis en Renteopdevoet Je kan er gratis advies inwinnen, de aanbiedingen van een hele reeks banken vergelijken en een pak andere info krijgen.

De vuistregel is dat je maximaal een derde van je inkomen mag besteden aan de afbetaling van een hypothecaire lening. Maar voor singles is dat vaak wat te veel. Je staat er immers ook alleen voor om alle vaste kosten (verwarming, water, elektriciteit, auto, tv, KI…) te betalen.

Budgetbeheer

Begin dus met ons berekeningsblad voor budgetbeheer in te vullen. Zo kan je snel zien wat je op dit moment elke maand écht overhoudt en wat het resultaat is als er nog een derde van je inkomen naar de afbetaling van een hypothecaire lening gaat. Op deze manier kan je jezelf al bijsturen.

Heb je nog andere leningen lopen, zuiver die bedragen dan eerst aan. Het zal een bankier zeker gunstiger stemmen. Je kan ook meteen uitmaken waarop je eventueel wil besparen. Leg jezelf geen té grote besparingsmaatregelen op. Dat hou je niet vol. Als single wil je immers ook nog een sociaal leven hebben: af en toe uit eten gaan, sporten, enz.

Voorschot

Bij de aankoop van een woning wordt er eerst een onderhandse verkoopovereenkomst, beter bekend als het compromis. In de meeste gevallen wordt bij de ondertekening ervan ook een voorschot gevraagd. Dat is niet verplicht en de grootte van dit bedrag is evenmin wettelijk bepaald, maar doorgaans bedraagt het tussen de 5% en 10% van de aankoopprijs.

Deze som kan je niet betalen met je lening, aangezien die in dit stadium nog niet rond is. Je moet dat geld dus hebben. Je stort het op de rekening van de notaris en het blijft daar staan tot de akte wordt verleden. Dan wordt het verrekend met alle bijkomende kosten.

De hypothecaire lening is niet alles

Bij de aankoop van een pand komen extra kosten kijken. Om te beginnen zijn er de registratie- en notariskosten. De regel is hier dat de kosten voor de aankoop- en leningakte samen ongeveer 14% van de aankoopprijs bedragen. Een gedetailleerder overzicht, vind je hier

Hoewel ze niet verplicht is, zullen de meeste kredietverstrekkers willen dat je een schuldsaldoverzekering (SSV) afsluit. Dat is een vorm van overlijdensverzekering die vermijdt dat je erfgenamen het huis moeten verkopen. Bij een overlijden worden immers niet alleen de bezittingen maar ook de schulden geërfd. Als je single zonder kinderen bent, bespreek dan met je huidige erfgenamen hoe ze hier tegenover staan. Informeer je goed over de vorm en de tarieven, want het aanbod en de prijzen zijn zeer uiteenlopend.

Verborgen gebreken

Hou er rekening mee dat er in je nieuwe woonst toch kosten zullen opduiken. Een verwarmingsketel die gekeurd moet worden, een raam dat niet goed opent, een lek… Zorg ervoor dat je nog wat reserve hebt voor dit soort onaangename verrassingen.

Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsite
LEES OOK EENS:


Rondkomen als alleenstaande

Een huurcontract voor samenhuizers

Weg met geldvretende gewoontenTesamen