apart tesamen
Tesamen
 
HOME

RELATIES

FUN

DATEN

REIZEN

COACHING

COLUMN

BUDGET

ZEKERHEID
  Voor singles       Met kids       Cultuur       Weekend       Reisaanbiedingen       Mijn verhaal       Reis tips    

Romantische reis Nepal : travel DATE

Zonsopgang in Nagarkot.


Als jij, voor de vuist weg, een persoonlijke top-3 moet opnoemen van dromerige plekjes waar romantiek zo intrinsiek aanwezig is dat ze er wel wortel lijkt geschoten te hebben, dan is de kans klein dat je deze in de ‘urban jungle’ van een moderne metropool zult situeren.
romantische

(Zonsopgang in Nagarkot… de bergtoppen ontwaken langzaam onder hun deken van wolken.)

Eerder denk je dan aan weidse natuur, glorierijke vergezichten, en genoeglijke ‘tweezaamheid’; ver weg van alle mensen, louter tijd & ruimte voor jou & jouw geliefde. Hand in hand langs klaterende riviertjes, door uitnodigende wouden, in sierlijke valleien tussen majestatisch pronkende bergtoppen. Groots, ongerept, diep rustgevend; de ego’s in het juiste perspectief. Natuurschoon doet wonderen met een mens… en voor de Liefde!


Nepal is een van de allerarmste landen ter wereld.
Gemiddelde jaarinkomen: nog geen driehonderd Amerikaanse dollar per persoon… Het oude koninkrijk heeft zich honderden jaren afgesloten van de buitenwereld; pas sinds de jaren ’70 stelde het land zich weer open voor buitenlandse bezoekers. Het land werd bovendien sinds eind jaren ’90 geteisterd door een interne conflicten, waaronder een lauwe burgeroorlog (die gelukkig nooit zo rauw en bloedvergietend is geweest als we van vele andere landen kennen…) die uiteindelijk (in 2008) leidde tot de omvorming van een totalitaire monarchie tot een democratische republiek.


Nepal is ook een van de mooiste landen ter wereld.
Een ogenschijnlijk nietige vlek tussen de regionale titanen, India en China; veelal gebergte, wat nefast is voor de binnenlandse productie (er is, buiten wat terraslandbouw, weinig cultivering mogelijk; en ook industrie gedijt hier moeilijk, wegens het moeizame transport… het land voert dan ook zowat alle voeding & gebruiksvoorwerpen in) maar uiteraard geweldig voor het uitzicht. De mensen zijn er zachtaardig, vriendelijk, verwelkomend en toegankelijk. Hun quasi kinderlijke, bijna ontroerende speelsheid is een bezienswaardigheid op zich… De beroemdste boreling is Buddha; die eeuwig glimlachende, universele wijze.
romantische

(Op een halfuur wandelen van het Anapurna basiskamp. Als liefde een religie zou zijn, dan kom je nergens anders dichter tot God dan hier)

Dorp in de bergen
Wie naar Nepal trekt, brengt ongetwijfeld geruime tijd in de bruisende hoofdstad Kathmandu door, en gaat nadien meer dan waarschijnlijk voor een avontuurlijke, meerdaagse wandeltocht doorheen de bergen. Maar wij trekken éérst naar Nagarkot; een weinig bekende plek, waar echter een fabelachtig panorama van (o.a.) acht van de 10 hoogste bergtoppen van het land te aanschouwen valt… Je hoeft er niet heen te voet; op gelegen op (naar Nepalese normen: amper…) 2.000 meter hoogte, en ongeveer 32 kilometer ten oosten van Kathmandu, kan je er makkelijk met gemotoriseerd vervoer (bus, taxi of huurwagen) vanuit de hoofdstad geraken.

Deze voormalige legerpost heeft weinig méér te bieden dan een wat slaperige stilte, maar de uitzichten zijn er ronduit adembenemend. Van op het balkon van je hotelkamer kijk je uit op de Anapurna, de Mount Everest, de Machapuchare, de Langtang, de Ganesh,
en tal van andere wereldvermaarde bergtoppen.

Een wandeling in de omgeving is ook ten zeerste aan te raden; door de vruchtbare vallei lopen heerlijke wandelpaden tussen de getrapte rijstvelden. Magnifiek ook is dat het bergdorp doorgaans het wolkendek te boven blijft.
Je bent er “in de wolken”, zeg je? Stérker.
In Nagarkot leef je óp wolkjes...


Maar het pièce de résistance is zonder twijfel gereserveerd voor de vroege vogels,
dan wel de late wakers. Een kristalheldere sterrenhemel bij nacht is de voorbode
van een spectaculaire zonsopgang, waarbij het licht gedurende enkele fracties van splitseconden als een gouden vloedgolf doorheen de bergkartels van de Himalaya breekt.
Nooit duurde één moment zo lang; nooit meer zal iets zo onvergetelijk blijken!
Nog dit: blijf er gerust lànger dan één dag (c.q. nacht).
Laat de omgeving, de rust, de natuurlijke pracht en praal op je inwerken!

Logies & weer
Aan slaapgelegenheid geen gebrek in Nagarkot. Mits wat zoekwerk op internet kan je aan uiterst royale kamers in klasrijke hotels of ‘lodges’ geraken, zonder je beurs te pijnigen. Vergewis je er wel steeds van dat je een balkonnetje hebt… Voor één keer werkelijk onmisbaar!
De beste periode om naar Nagarkot te trekken is tussen oktober en april. Dan is de hemel het helderst, daar. Groot risico op slecht weer, helaas, loop je tussen juni en september; veel sneeuw, dichte mist, en zware ‘monsoon’ regen…

Verder op ‘Het Dak van de Wereld’…
Kathmandu is niet te missen; alleen al voor de wat primitieve ‘hustle and bustle’ van deze typische, door onderontwikkeling enigszins middeleeuws aandoende centrumstad waar om en bij een miljoen inwoners hun leven leiden. De toeristische wijk Thamel is dan weer goed voorzien van alle Westerse wensen…

Ondanks de armoede is het er bijzonder veilig in Kathmandu; je loopt meer kans overvallen te worden in een Vlaamse provinciestad rond het middaguur dan eender waar of wanneer in deze Nepalese hoofdstad. Neem niettemin nooit onnodige risico’s! En hoed je voor oplichting.
Dat heeft wat trekjes van een nationale sport, daar…

Sportievelingen gaan steevast naar Pokhara; de tweedegrootste stad in Nepal, gelegen aan een prachtig meer waar naar hartenlust aan watersport gedaan wordt. Ook paragliding is er erg in.

Net voorbij Kathmandu heb je het reusachtig sfeervolle Bhaktapur; de voormalige hoofdstad (tot de 15e eeuw), zo goed als uitsluitend bestaande uit middeleeuwse tempels en gebouwen.

Een soort van Hindi-Boeddhistisch Bokrijk; maar dan 100% authentiek. En eveneens in de buurt ligt Boudha (ook Boudhanat genoemd), een klein stadje met een prachtige stupa – een karakteristiek, religieus bouwwerk; één der oudsten nog ter wereld.

(De ‘stupa’ van Boudha(-nath)… )


En voor de avontuurlijken met een uitstekende conditie zijn er de vele trekkings door de wijde voet van de Himalaya; fikse wandeltochten met gids, in groep of privaat, van slechts enkele tot zelfs 14 dagen (afhankelijk van het gewenste tempo & bestemming), die je langs primitieve rustplaatsen naar base camps voeren – de laatste plekken in de bergen die al wandelend te bereiken zijn, van waar het echte klimmen begint en dus alle bergexpedities vertrekken.

Wij raden het Anapurna base camp aan; 4.100 meter boven de zeespiegel gelegen, op 7 à 10 dagen vanuit Kathmandu heen & terug af te leggen. Onvergetelijk! Het spreekt voor zich dat je voor dit soort excursies fit moet zijn, de charme van een sportieve inspanning kunt inzien, geen comfort moet verwachten, blindelings op je gids vertrouwt, en je hoeden moet voor bergziekte (hoogtemisselijkheid).

Do’s en don’ts
Koppeltjes van eender welke kunne zijn hoe dan ook welkom in Nepal.
De bevolking is tolerant; holebi’s lopen er geen gevaar – zelfs niet op spotternijen.
(al te) Expliciete, publieke uitingen van innige liefde worden als eerder vulgair en respectloos beschouwd. Hand in hand of arm in arm lopen kan; en ook omhelzing zijn niet ongebruikelijk.

Nadrukkelijk (lang & intensief…) mondkussen, bijvoorbeeld, wekt dan weer een ongemakkelijk gevoel op bij de bijstaanders. Te vermijden, aldus; men verdient beter, daar.

“Een groet aan het Goddelijke in ieder van u –
mogen de goden al uw goede eigenschappen op uw levenswandel beschermen”

Of kortweg, zoals men dat in Nepal zegt: “NAMASTÉ”!


REACTIES:
Beste Goedele,

Dit zijn geen reisaanbiedingen - dit is redactioneel werk; een artikelenreeks, zoals in de eerste editie ervan uitgelegd is geworden, omtrent de zgn. vijftien meest romantische plekjes op aarde - lukraak geselecteerd, uiteraard, want zoiets is erg persoonlijk; en je kan ook nooit alles gezien hebben natuurlijk.

De stukjes zijn bedoeld om te inspireren, uit te dagen, bij weg te dromen, je eigen ervaringen in te herkennen, of juist niet, te benieuwen.

Niets meer, niets minder.

Goeie reis! Groet,
Door Filip Janssens redacteur Apart


-------------------------
Beste, Ik begrijp het concept niet van deze reisaanbieding, is dit een groepsreis, welke periodes, wat is de prijs .....wie is de organisator ....
mvg
Goedele
Door Goedele uit Kapelle op den bos

Publicatie gesponsord door
-----------------------------------------------------------------------------------
Uw commentaar:
Minimaal 3 lijnen aub
Uw naam
Uw gemeente
Uw mailadres
Uw mailadres wordt niet gepubliceerd.
Commentaar van inactieve mailadressen wordt verwijderd.
Om geautomatiseerde invulling te voorkomen:
De voornaam van de voorzitter van een Vlaamse partij,
die ook burgemeester van Antwerpen werd
Schrijf hier in op onze
NIEUWSBRIEF
Google+
    Reactie van alleenstaanden

Tesamen vzw is een
niet-commerciele datingsiteTesamen